Blueskuningatar Erja Lyytinen

Door Jan- Egbert

Er zijn tijden geweest, nog niet zo lang geleden, dat wij als MusicBoxz voor het maken van interviews en opnames bepakt en bezakt met mengpaneel, laptop, microfoons en een wirwar aan kabels op pad moesten. Dat is nu wel even anders. Lang leve: de Tascam. Een apparaatje dat in je binnenzak past, inclusief ingebouwde microfoons, twee XLR kabels in de mengtafel prikken en opnemen. Resultaat: geweldige, professionele opnames in bijvoorbeeld WAV formaat.

Voor mijn ontmoeting met Erja Lyytinen, blueskoningin (Blueskuningatar) van beroep, in het Bluescafé in Apeldoorn, hoefde ik dus de auto niet vol te pakken, een binnenzak was voldoende.

Rechtstreek met het busje (nou ja, zeg maar gerust bus) vanuit Hamburg, door weer en wind stapte ze om ongeveer 17.00 onopvallend het Bluescafé binnen voor de uitgebreide soundcheck. En het interview, natuurlijk!

Erja Lyytinen (7 juli 1976) uit Helsinki, Finland is al jaren een begrip in de blues- en rockwereld. In 2006, nog aan het begin van haar internationale carrière stond ze al in het Bluescafé met de RUF Bluescaravan. Zaterdag 8 februari was ze terug, met de Another World Tour is ze in Europe en ook al speelt ze inmiddels voor mega grote zalen en in stadions (80.000 mensen in Helsinki) en wordt ze gevraagd door de groten der aarde stond ze er gewoon, haar roots niet vergeten.

Geweldig om met haar over muziek te praten, over haar ambities, haar ontmoeting en optreden met Carlos Santana die over haar zei: “She’s the future” en over wat haar allemaal bezig houdt.

Het volledige interview  en een aantal live opnames zullen  op 20 februari worden uitgezonden in The Music Boxz.

Het concert duurde uiteindelijk ruim twee uur, waarbij zij en haar bandleden een ongelofelijk strakke show neerzetten. Bijna alle nummers van haar laatste album Another World kwamen voorbij, evenals een aantal oudere nummers (waaronder Wild Flower,  het eerste nummer dat ze zelf schreef in 2006) en een paar covers (Jimi Hendrix). Het publiek smulde er van, het spelplezier spatte er van af en de bandleden kregen alle ruimte om te soleren.

Niet alleen de muziek, ook met anekdotes  en haar humor wond ze de aanwezigen om haar vinger. Hilarisch tijdens de toegift: audience participation time met van 1 tot 7 tellen in het Nederlands en Fins.

Uit alles bleek de professionaliteit, op het podium maar ook daarnaast. Alle tijd voor fans, selfies en handtekeningen, ook voor wie geen merchandise kocht. Hulde tenslotte voor het geluid!

www.erjalyytinen.com

The Music Boxz: de beste muziek met de bijbehorende verhalen en leukste anekdotes, met Nederlandse muzikanten in de hoofdrol.

Elke donderdag van 20.00 tot 22.00 op Musicboxz Internet Radio,  zaterdag van 18.00 tot 20.00 op VandaagRadio en van 20.00 tot 22.00 op Radio 794

Volg ons

1 thought on “Blueskuningatar Erja Lyytinen

Reacties zijn gesloten.