De Stemvork

Door Jan-Egbert

In oktober 2017 begon in The Music Boxz een nieuw item: De Stemvork. Het idee er achter was eigenlijk simpel: muzikanten zelf iemand aan laten wijzen van wie hij/zij vindt dat hij/zij wel wat meer aandacht mag krijgen. In de spotlights dus! Het is te vergelijken met de overbekende pollepel: Je schrijft een recept voor in het clubblaadje, personeelsblad of wat voor blad dan ook, en vervolgens geef je de pollepel door.

Door de Stemvork door muzikanten door te laten geven, zonder voorwaarden te stellen (ja, een beetje muziek om te draaien zou wel prettig zijn) hoopte ik een podium te geven aan muzikanten die dat te weinig krijgen. Nieuwe muziek en muzikanten ontdekken en mezelf en de luisteraars te laten verrassen door mooie, boeiende verhalen.

Dat is absoluut gelukt!

De eerste Stemvork gaf ik zelf aan gitarist Jerome Hol, die hem als eerste doorgaf aan Hans Dulfer. Dat was het begin van de eerste reeks boeiende, interessante en mooie muzikale gesprekken. Vaak kwamen mensen aan het woord die in de muziekwereld wel enige naam en faam hadden opgebouwd maar bij het grote publiek nog vrij onbekend waren. De eerste reeks bestond overigens voornamelijk uit mannen uit de jazz scene, drummers, blazers, gitaristen, van alles.  Als in de zomerperiode The Music Boxz zich richt op o.a. Jazz Comes To Town stopt de reis van de Stemvork  heel even.

Na de zomer van 2018 gaf ik een nieuwe Stemvork aan Hans Peter de Zeeuw, artiestennaam d’Z.  Een fenomenaal muzikant die inmiddels internationaal aan de weg timmert. Via De Raad van Toezicht ging de stemvork rond en kwam hij nu wél terecht bij vrouwen. Zangeressen, componistes, instrumentalistes, maar ook mannen in het singer-songwriter circuit. Een aantal bezitters van de Stemvork hebben inmiddels ook een groter publiek bereikt. Zo vertelde Lizet Vink onlangs in De Wereld Draait Door over haar kennis van songs van The Beatles en bracht  Sietske een succesvol album uit met de titel Leaving Traces.

Inmiddels ben ik toe aan de derde reeks, de eerste daarvan ging naar zanger/trompettist Herman Nijkamp uit Epe. Dat kwam goed uit, voor het eerst werd het gesprek niet telefonisch gevoerd maar face to face, in Herman’s studio in Epe. Inmiddels is de Stemvork (we schrijven november 2019) in het bezit van Bert Pfeiffer. Trombonist, arrangeur en een belangrijk stimulator voor het maken van Herman’s cd Let’s tell you a story.  En “The story continues!” Er komen de komende tijd elke twee weken absoluut top muzikanten aan bod, alleen…geen idee wie!

Overigens zijn naast de Stemvork bijna wekelijks interviews met en muziek van muzikanten te horen. Zoals recent Ntjam Rosie, Ola Onabule, Saskia Laroo en Mathilde Santing.

The Music Boxz is er dus niet alleen voor liefhebbers van muziek, ook voor de makers, de scheppers!

Zoals Mies Bouwman zei: het is de hoogste tijd voor de vragen…licht uit….spot aan!

The Music Boxz: de beste muziek met de bijbehorende verhalen en leukste anekdotes, met Nederlandse muzikanten in de hoofdrol.

Elke donderdag van 20.00 tot 22.00 op Musicboxz Internet Radio,  zaterdag van 18.00 tot 20.00 op VandaagRadio en van 20.00 tot 22.00 op Radio 794

Volg ons