Het ontstaan van Musicboxz

Door Arjan Wittingen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

We schrijven de zomer van 2016. Een zaterdagmiddag op het plein bij de Grote Kerk in Epe waar een nieuwe editie van Jazz Comes to Town op het punt van beginnen staat.

Ik sta op het plein met 5 andere muziek/radio liefhebbers, waaronder Jan Egbert, Marcel en Yoka. Alle 6 hebben we al enige ervaring opgedaan in de radio wereld. Ineens zegt één van ons: hoe leuk zou het zijn als wij hier volgend jaar staan en onder eigen vlag uitzendingen maken? Je bedoelt een eigen zender oprichten, was het antwoord. Persoonlijk dacht ik aan een grap of gewoon een hersenspinsel. Totdat mij even later werd gevraagd of ik de maandagavond daarna tijd had voor een eerste overleg. Dus, we zijn serieus? Ja, we zijn serieus. De 2 dagen daarna bleven mij 2 woorden door mijn hoofd spoken: hoe dan?

Daar zaten we dan, 2 dagen later bij Jan Egbert en Yoka thuis met allemaal een kladblok en een pen bij ons. Wat willen we dan? 2 antwoorden kwamen vaak voorbij: vrijheid om te kunnen maken wat wij willen en kwaliteitsmuziek draaien. Alle vragen die verder in ons op kwamen, kwamen op tafel. En dat waren er veel. Heel erg veel!

Al snel kwamen wij er achter dat een legale FM Frequentie financieel niet haalbaar was. Een internet radio station, dat zou het moeten worden. Meegaan met de tijd en betaalbaar. Die keuze was dus gemaakt. Ook was het al gauw duidelijk dat iedereen specifieke kennis had. De één wist alles over techniek (streams, slots, servers etc). Een ander was wat meer commerciëler aangelegd en weer een ander wist wat meer over financiën. Een stevig fundament, dat is prettig.

Een paar uur later gingen we met heel wat volgeschreven A4-tjes terug naar huis. Er werd een app groep gemaakt met de betrokkenen, die binnen no time op standje gevaarlijk stond. Het ene na het andere opstartstuk(je) was ineens klaar. De maanden augustus t/m december 2016 stonden in het teken van maar 1 ding: het opstarten van Musicboxz. Om de 2 weken hadden we een vergadering waarin wij de gerealiseerde punten bespraken, maar uiteraard ook wat er nog moest gebeuren.

Op 11 november 2016 was er een eerste officieel moment. Omdat MusicBoxz een stichting is moesten we de zender oprichten bij de notaris. Hilarisch was wel dat de beste man nog nooit had gehoord van een internet station. Hij pakte een radio en wou aan een knop gaan draaien om ons eens te kunnen horen. Nee, zo werkt dat niet.

Vervolgens moest alles wat wij technisch hadden bedacht ook in de praktijk gaan werken. Daarvoor zijn wij op 20 november 2016 naar Vorden gegaan. In een jazz club was een optreden waar wij als test live verslag van gingen doen. Spannend was dit wel. Op papier lijkt het allemaal mooi, maar hoe gaat het eruit zien in werkelijkheid? Bepakt en bezakt met een aantal koffers en heel veel kabels gingen wij die kant op. De test verliep prima. Mooi om even naar buiten te lopen en op je mobiel de uitzending mee te kunnen luisteren en dat dan alles vervolgens goed doorkomt.

En toen was daar die datum die al weken met rood gearceerd stond in de agenda’s. Zaterdag 10 december 2016. De officiële opening van MusicBoxz Internet radio. Veel van onze bekenden waren aanwezig en voor de opening was Jeroen Velders van Jazz Comes To Town uitgenodigd. Hij hield een mooie toespraak. Een aantal weken daarvoor hadden wij al met hem gezeten om onze plannen door te bespreken. Hij was met zijn ervaring een soort klankbord voor ons. Denk groot maar blijf klein is zijn motto, en daar kunnen wij ons nog steeds in vinden.

Volg ons