WITTINGEN DAAIT TERUG.

Hoe wordt dat nu eigenlijk gemaakt?

Iedere uitzending gaat terug naar een maand in een bepaald jaar. In deze uitzending wordt de hitlijst van die maand met de luisteraar doorgenomen, en staat het nieuws uit dat jaar centraal. Tussen de platen door hoor je reclames uit dat jaar en nieuwsfeitjes uit dat jaar.

Het begint eigenlijk met passie voor geschiedenis en muziek. Alle voorgaande uitzendingen worden bewaard, dus begin ik de zoektocht met het zoeken naar een maand die ik nog niet eerder heb behandeld in het verleden. Vervolgens download ik de Top 40 lijst van die maand en begint het zoeken naar muziek. De gevonden muziek verdeel ik in twee blokken omdat in het eerste uur de nummers 40 t/m 21 worden gedraaid, en in het tweede uur de nummers 20 t/m 1.

Gelukkig heb ik ook sites gevonden waarop precies staat welke albums uitkwamen in welke maand. Ik kies 2 albums uit (het liefst van totaal verschillende artiesten) die in die maand uitkwamen. Van elk album kies ik een track uit die ik ga draaien (het liefst een B-kantje) omdat je die niet vaak hoort.

Daarna door naar de volgende stap: zitten er in die maand nummers die echt wat zeggen over dat jaar/decennium? Denk hierbij aan platen van Chic uit de jaren 70, Yazoo uit de jaren 80 of Jennnifer Lopez uit de jaren 90, waar een leuk instrumentaal stuk in zit? Zo ja, dan gaat het ‘knutselen’ beginnen. Ik ga knippen in het nummer waarbij ik alleen het instrumentale stuk overhoud. Dit stuk kopieer ik nog een keer en plak het achter het eerste instrumentale stuk. Dan is het een precies werkje om een mooie overgang te krijgen. Als dit lukt (een nummer moet zich er wel voor lenen) is het een kwestie van blijven knippen en plakken zodat je op een gegeven moment een instrumentaal stuk hebt van een minuut of 5. Onder het doornemen van de hitlijst kan dit perfect als filler gebruikt worden.

Het gedeelte muziek is dan wel zo’n beetje klaar. Door naar het nieuws gedeelte. Snuffelend op rommelmarkten en marktplaats heb ik de jaarboeken ‘het aanzien van’ gespaard vanaf het jaar 1965 tot nu. Het prettige van deze boeken is dat ze ook op maand zijn gerangschikt. En dus is het makkelijk zoeken wat het nieuws was in die maand. En hoe mooi is het dan als je een nieuwsfeitje vindt waarvan een stukje op YouTube staat van een minuut of 4 a 5! Downloaden die hap en opslaan op de laptop.

Dan houden we de reclames uit dat jaar nog over. Ook hier zijn sites voor die ik eigenlijk het hele jaar doorzoek. Vervolgens zoek ik uit of het merk nog bestaat ja of nee. Bestaat het merk niet meer dan hoeft er ook niks aangepast te worden. Bestaat het merk nog wel dan knip ik de naam er even uit om trammelant te voorkomen.

Conclusie over alle fillers, nieuwsfeitjes en reclames: alles wat ik download wordt opgeslagen. Nu het programma al 8 jaar wordt gemaakt denk ik dat er een klein digitaal museumpje ontstaat. Er is op internet gewoon heel veel te vinden.

Dit is alleen nog maar voorbereidend werk. Het opnemen van de uitzending gebeurt in het weekend, waarbij er dus altijd weer gezocht wordt naar afwisseling.

Ik vind het leuk en mag graag een uitzending maken. Natuurlijk hoop ik dat jij er graag naar luistert.

Volg ons